Amposta

Guia de Municipis
La capital del delta de l'Ebre i del Montsià ofereix tant els al·licients del privilegiat mitjà natural on descansa com els d'un ric patrimoni històric i cultural.

Activitats de natura i d'aventura per a tots els gustos vinculades a l'aigua i a la terra, edificacions singulars, petjades modernistes, tradicions que es mantenen intactes de temps ençà i que es vinculen amb un element tan tradicional de d'aquesta zona com és l'arròs... I, amb relació a aquest ingredient, l'oferta gastronòmica, tot un paradís per als amants de la bona taula.

Imprescindibles

- Seguir qualsevol de les rutes naturals pels paratges del delta.
- Tastar alguna de les receptes típiques amb arròs.
- Visitar el Museu de les Terres de l'Ebre, al Montsià.
- Passejar pel pont.

Suggeriments

  • Comarca: Montsià
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Amposta, Poblenou del Delta, el, Eucaliptus, l', Balada
  • Extensió: 138
  • Habitants: 21434
  • Entitat de promoció: Oficina de Turisme d'Amposta
  • Web: http://www.turismeamposta.cat
Es troba adherit a: Turisme Esportiu
Es troba adherit a: Turisme Esportiu

Situació geogràfica

Amposta, capital de la comarca del Montsià, es troba situada en gran part al delta de l'Ebre, al sud de Tarragona. Compta amb un sector de costa separat de la resta del territori per les llacunes de l'Escanyissada i de la Tancada. Comparteix amb Sant Carles de la Ràpita una part del port natural dels Alfacs. La zona oest del terme és accidentada pels contraforts septentrionals de la serra del Montsià, pel pic de Mata-redona i pel Montsianell.

Clima

El clima és mediterrani, tot i que la influència del mar és lleugerament menor per la presència de les serres del Montsià. Els hiverns són moderats, poc humits i amb glaçades escasses. Els estius són calorosos, amb temperatures suavitzades per la marinada. A excepció de la primavera, les pluges són poc abundants al territori.

Activitats econòmiques

L'economia ampostina es basa especialment en el turisme i els cultius. La majoria de les terres són de regadiu, ja que s'aprofita l'aigua de l'Ebre a través de diversos canals i sèquies. Els conreus més importants són l'arròs, l'olivera, el garrofer i les hortalisses. L'activitat industrial deriva principalment de les tasques agrícoles.

La cria d'animals de granja, especialment l'aviram, i la pesca fluvial tenen també força importància.

Història

Els vestigis d’un poblat ibèric descobert l’any 2000, les troballes anteriors (al nucli antic, al barri del Grau i al pla d’Empúries) i les citacions d’historiadors clàssics com Titus Livi fan pensar que Amposta descansa damunt d’Ibera, considerat històricament el primer assentament humà de la península Ibèrica.

El nucli de l’Amposta actual va ser creat pels romans, sota domini de la ciutat de Dertosa. Malgrat tot, no es té notícia documentada del topònim fins al 1096, a la carta de població atorgada per Ramon Berenguer III.

Els sotracs provocats per les epidèmies de pesta i els atacs de pirates van fer que el municipi patís contínues davallades de població, fins que s’impulsaren els projectes de reforma de Carles III per a la zona.

L’arròs, l’element gastronòmic característic per antonomàsia de la vila, va començar a conrear-s’hi al segle XIX: concretament el 1860, després d’un acord signat entre el batlle i els propietaris dels terrenys del Delta.

Què veure-hi

El patrimoni d'Amposta, tant natural com cultural, ofereix una oferta molt àmplia. El Parc Natural del Delta de l'Ebre, que forma part de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre, és un dels més rellevants de les seves característiques de tot Europa. Les zones humides donen vida a grans extensions de cultiu i de llacunes, amb un ecosistema biològic de gran importància.

Destaca especialment la fauna avícola, que varia substancialment segons l'època de l'any. Així, en temporada hivernal, trobem espècies com els ànecs, morells, cullerots o tètols. A l'estiu disminueix el nombre d'espècies, però es poden observar les més vistoses: camallargs, martinets, flamencs o esplugabous. La flora del delta és també digna de contemplació: boscos de ribera, salzes, tamarius, etc.

Amposta disposa de diverses zones incloses dins el parc natural: les llacunes de l'Encanyissada, la Tancada, la Platjola, els ullals de Baltasar i l'illa de Sapinya. D'altra banda, també es pot visitar el jardí botànic del Bou, amb una important mostra de vegetació autòctona.

El perfil de la població té en el seu pont per damunt de l'Ebre un dels elements més emblemàtics i reconeguts. Les obres de la construcció es van iniciar el 1915, sota la supervisió de l'enginyer Eugenio Ribera. És una estructura realment monumental, formada per dos pilastres de pedra en forma d'arc de triomf i una estructura metàl·lica sostinguda per cables.

De l'arquitectura més antiga al municipi cal destacar la torre de la Carrova, a uns quatre quilòmetres del municipi i a la vora del riu. És una torre gòtica de defensa que data del segle XIV.

Amposta disposa també de dos interessants equipaments museístics: el Museu de les Terres de l'Ebre, que aplega prop de 20.000 objectes relacionats amb la natura, l'arqueologia i l'etnologia, i la Casa de Fusta, un curiós edifici que va ser importat íntegrament del Canadà el 1927 i que actualment acull una exposició permanent relacionada amb les llacunes i el paisatge del delta.

Què fer-hi

L'entorn natural del delta de l’Ebre convida a realitzar-hi moltes activitats. Les condicions geogràfiques (molta plana i poc pendent) són idònies per practicar-hi esports i activitats per a tota la família, i la seva fauna i flora en són el millor acompanyament.

Així, es poden fer itineraris amb bicicleta pel barranc de la Galera, un corredor natural que connecta els Ports amb l’Ebre, o bé, també amb bicicleta, recórrer els ullals de Baltasar, paratge solcat per fonts naturals que brollen de la terra argilosa.

També és molt recomanable passejar per les llacunes que envolten la zona del delta, o fins i tot banyar-se tranquil·lament a les platges verges de les Salines o del Trabucador.

Els amants dels vehicles, tant terrestres com aquàtics, poden triar entre moltes ofertes: recorreguts amb cotxe per la llacuna de l’Encanyissada o creuers pel delta. També des del moll fluvial es poden dur a terme diferents recorreguts que tenen com a punt final la desembocadura de l’Ebre.

Per agafar forces després de tanta activitat, res millor que gaudir de la gastronomia autòctona, que, per descomptat, té en l’arròs l’ingredient fonamental: rossejats, paelles i arrossos negres es combinen amb una àmplia oferta de cuina marinera que inclou suquets, fregitel·les de peix, guisats d’anguila...

Alguns dels locals de restauració del municipi complementen l’oferta culinària amb activitats paral·leles, com actuacions en viu o serveis per a la pràctica d’esports de natura (La Casa de Fusta, La Tancada). Molts dels productes gastronòmics es poden adquirir a les diverses agrobotigues i establiments d’artesania d’Amposta, com ara la Cambra Arrossera o l’Almàssera La Ferrereta.

Voltants

- L’illa de Buda, a Sant Jaume d’Enveja.
- La Barraca de Quicolis, a Freginals.
- La col·lecció d’història natural, a Santa Bàrbara.
Es troba adherit a: Turisme Esportiu
Es troba adherit a: Turisme Esportiu
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Amposta
  • Amposta

  • Amposta
  • Amposta

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya