Camarles

Guia de Municipis

El municipi de Camarles és conegut com a "Balcó del Delta" i forma part del Parc Natural del Delta de l'Ebre. El seu nucli urbà forma una illa rodejat de camps de cultius d'arròs, autèntic senyal d'identitat i pilar econòmic de la població. Confronta amb els termes de l'Aldea, Deltebre, l'Ampolla i Tortosa i, de fet, és municipi independent des de 1978, quan es va segregar de la capital del Baix Ebre.

Disposa de dues torres medievals de gran interès, testimoni de la seva privilegiada ubicació geogràfica, i recentment d'un modern centre d'interpretació de l'arròs on es pot conèixer la història d'aquest cultiu tan vinculat al delta de l'Ebre. Amb un clima ideal, és un destí on podreu gaudir dels productes de la seva gastronomia local com l'arròs, l'oli d'oliva, les taronges o la popular baldana d'arròs.Imprescindibles

Visitar el castell o torre de Camarles i pujar al mirador per gaudir de les vistes sobre el delta de l'Ebre. També cal anar al Centre d'Interpretació de l'Arròs on, a banda d'endinsar-se en la història i en el procés de producció de l'arrós, es pot fer un tast de productes típics de Camarles com l'arròs, l'oli o les baldanes.

Suggeriments

El terreny bàsicament pla on s'ubiquen tant Camarles com el Delta permet fer un relaxat recorregut amb bicicleta que s'inicia a la torre del castell de Camarles, passa vorejant el Lligallo del Gànguil i el Lligallo del Roig fins arribar a la torre de la Granadella. A més de gaudir dels paisatges dels camps d'arròs es visiten dos del principals monuments del poble.
 • Comarca: Baix Ebre
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Camarles
 • Extensió: 25
 • Habitants: 3278
 • Web: http://www.camarles.cat

Situació geogràfica

Està ubicat a l'extrem nord-occidental del delta de l'Ebre, amb la major part de les terres formant part del sector muntanyós proper a la serra del Boix. La particular situació de Camarles afavoreix que sigui una de les poblacions amb més accessibilitat a les zones de visita del Parc Natural del Delta de l'Ebre.

Clima

El clima presenta hiverns suaus, sense freds exagerats i poc plujosos. Els estius són calorosos, amb temperatures altes, secs i aires humits. Les pluges són escasses i cauen de manera irregular, principalment a la tardor.

Activitats econòmiques

L'economia de Camarles està basada principalment en els conreus d'arròs, d'horta, cítrics, oliveres, garrofers i ametllers. Pel que fa a la indústria, hi ha el polígon industrial Venta Nova, en el qual destaquen les indústries especialitzades en eixos helicoidals, molt utilitzats en explotacions agropecuàries i que s'exporten arreu del món. En aquest mateix polígon se situa el Viver d'Empreses Baix Ebre Innova del Consell Comarcal del Baix Ebre.

Història

Les restes arqueològiques trobades al jaciment del Bordissal mostren la importància d'aquesta part del territori durant l'època ibèrica. La factura hel·lènica dels peveters del Bordissal ens evidencia la influència grega.

Alguns tipus d'agrupacions de població s'hi assentaren durant el període islàmic, que es van concretar en alqueries d'un cert pes. De fet, en el repartiment subsegüent a la conquesta cristiana, es parla ja d'un castell de Camarles. El beneficiari fou un noble, Guillem de Sunyer, a qui, el 1150, el comte Ramon Berenguer va concedir com a compensació pel seu ajut en la conquesta de Tortosa. Mentre el castell de Camarles va passar a possessió d'un senyor nobiliari, la Granadella ho feu a mans del bisbe de Tortosa.

Malgrat, doncs, que Camarles ha mantingut des dels seus orígens una marcada identitat, ja que durant segles fou un senyoriu independent, com a municipi és de recent creació, ja que no es va segregar de Tortosa fins al 1978.

Què veure-hi

La població té dos monuments històrics destacables. D'una banda, la torre o castell de Camarles, un dels símbols del municipi, de planta circular que fou construït al segle XII encara que el seu origen es remunta a l'època àrab. Recentment ha estat adaptat per convertir-lo en un mirador privilegiat del delta de l'Ebre. Al costat d'aquest monument es troba l'Oficina de Turisme de Camarles, on es pot obtenir tota la informació sobre el municipi, el Centre d'Interpretació de l'Arròs i el delta de l'Ebre.

A l'altra banda de la població, hi ha la torre de la Granadella, una construcció de planta quadrada també del segle XIII, al costat de la casa dels Jordà (del segle XIX) i una església (segle XIX-XX).

Molt a prop hi ha un dels equipaments turístics més importants de Camarles, el Centre d'Interpretació de l'Arròs. Es tracta d'un espai situat a l'antic molí de la Cooperativa Arrossera del poble, que va ser remodelat per convertir-se, l'any 2016, en centre divulgatiu de la història del conreu de l'arròs al Delta.

Què fer-hi

Des de l'Oficina de Turisme es pot obtenir informació per visitar el delta de l'Ebre. També és obligada una visita al Centre d'Interpretació de l'Arròs. Des del punt de vista gastronòmic, Camarles ofereix molts al·licients amb diversos establiments on es poden trobar productes de la terra com oli d'oliva, l'arròs del Delta o les tradicionals baldanes d'arròs. Precisament aquests últims són els protagonistes d'unes jornades gastronòmiques, l'últim cap de setmana d'agost, a la torre de Camarles.

Voltants

Camarles es troba molt a prop de l'Ampolla, un municipi amb un gran ganxo turístic on destaca la gastronomia vinculada a l'arròs, el seu bonic port nàutic i pesquer i les meravelloses cales en direcció a l'Ametlla de Mar. Des de Camarles s'accedeix fàcilment al cor del delta de l'Ebre i les seves poblacions més destacades, com Deltebre, Sant Jaume d'Enveja o Poble Nou del Delta. En direcció sud, trobem Amposta, capital de la comarca del Montsià, amb un ric patrimoni històric i cultural.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Camarles
 • Camarles

 • Terres de l'Ebre

 • Camarles
 • Camarles

 • Terres de l'Ebre

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya