La situació estratègica de la comarca, en ser un punt central entre la connexió de Barcelona i Lleida, ha contribuït que, ja des del Paleolític, hi visquessin diverses civilitzacions, com ho demostra la balma trobada a Capellades, que avui és el Parc Prehistòric Abric Romaní.
De l'època romana es conserven vestigis de làpides, tombes i una necròpolis a tocar de l'església parroquial de Santa Maria, als Prats del Rei, municipi que també acull el Museu Arqueològic Municipal Josep Castellà i Real, on destaca una col·lecció única de vasos etruscos.
L'Edat Mitjana va ser, sense cap mena de dubte, el període que va deixar gran part del que avui dia conforma el ric patrimoni cultural de l'Anoia. Cal destacar-ne
castells com el de Sant Martí de Tous, que també compta amb l'església romànica de Santa Maria de Roqueta, el de
la Pobla de Claramunt i el de
Santa Margarida de Montbui. Els dos últims estan inclosos en la
ruta dels Castells de Frontera.
Els nuclis antics de gran part dels municipis anoiencs, conservats amb cura, permeten descobrir-los tot passejant. Entre els seus atractius destaquen l'església de Santa Maria del Bruc, l'església romànica de Santa Maria de la Roqueta a Sant Martí de Tous i, a Igualada, la muralla, l'església romànica de Sant Jaume Sesoliveres i la basílica renaixentista de Santa Maria.
Per una altra banda, als afores de Castellfollit de Riubregós es troba l'imponent monestir romànic de Santa Maria del Priorat, l'església del qual n'és la construcció més destacada.
Al Bruc, a part de fer una ullada al monument dedicat al Timbaler del Bruc, es poden visitar dos edificis d'estil modernista: Can Casas i Can Diez. A Capellades es recomana veure les restes d'una de les indústries fonamentals de la comarca, la fabricació de paper, als diferents molins que encara es conserven: el Molí Paperer Munné (encara actiu avui dia) i el de la Vila, actual seu del Museu Molí Paperer.
Respecte als espais museístics, la capital n'acull alguns de destacables com el comarcal, el del traginer o Cal Ble, un espai polivalent. D'altra banda, a Calaf, es pot recórrer de punta a punta el municipi buscant les vint-i-cinc escultures distribuïdes pel poble. La col·lecció és el resultat de quatre anys (1993-1996) de trobades internacionals d'escultors.