La història del Bages està estretament lligada amb la de la capital. El terme de Manresa acollia ja pobladors durant el Neolític, com testimonien els vestigis trobats a Viladordis. La cultura ibèrica va instal·lar un poblat al turó de Puigcardener, on avui s'aixeca la basílica de Santa Maria de la Seu. Aquell assentament feia les funcions de capital de la tribu dels lacetans, que habitaven el Bages, el Solsonès, l'Anoia i la Segarra.
Els romans van conquerir Manresa al segle II aC per evitar els atacs lacetans sobre els nuclis de la costa. El topònim romà Minorisa, derivat de l'anterior ibèric, és l'origen del nom de Manresa.
Els segles VIII i IX van ser de lluites entre àrabs, gots i francs. L'any 841, Manresa va ser destruïda pels àrabs, i Guifré el Pilós la va conquerir definitivament aquell mateix segle. Fins al segle XII no van acabar els atacs sarraïns sobre la població, que va créixer en importància com a capital del comtat homònim. En realitat, era només una denominació geogràfica de la Catalunya central, en frontera permanent amb els musulmans de Lleida. Així, el territori formà a l'Edat Mitjana l'anomenat comtat de Manresa (sector occidental del comtat d'Osona), dins la diòcesi de Vic, amb importants senyories eclesiàstiques (Montserrat, Sant Benet de Bages, etc.) i civils (Cardona).
Durant el segle XIX, la comarca va despuntar en diversos esdeveniments crucials per a la història del país. Va participar de forma activa en la Guerra del Francès (la batalla del Bruc, el 1808, que va donar lloc a la llegenda del timbaler). La capital es va consolidar com a centre neuràlgic de la indústria tèxtil i, a títol especialment simbòlic, va ser escollida per l'Assemblea Catalanista com a marc de les anomenades Bases de Manresa, primera pedra del catalanisme polític.
Després de la forta industrialització tèxtil que va viure la comarca i la posterior decadència de la dècada de 1960, els anys 1990 es va inaugurar l'autopista de Terrassa i l'Eix Transversal, la qual cosa va provocar un creixement demogràfic gràcies a una forta immigració. L'any 2015, l'extrem oriental de la comarca es va constituir en la nova comarca del Moianès.