INICI

Catalunya, un país ple de parcs naturals

Reservar
Si et passes la setmana mirant amb certa malenconia la foto d'aquell bosc verd o del mar en calma que tens de fons de pantalla a l'ordinador, és el moment de convertir aquesta imatge en realitat. Pots fer-ho en algun dels 18 Parcs Naturals que trobaràs per tot Catalunya. Són entorns naturals de gran bellesa i paratges per perdre-s'hi i connectar amb la natura. Tant si ets de mar com de muntanya, a Catalunya t'espera un espai natural a prop de casa i en podràs gaudir durant tot l'any.

Quin parc natural prefereixes?
Cada parc natural del país té un encant especial. Pots descobrir entorns de costa, d'interior o de muntanya, com el del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. És l'únic Parc Nacional de Catalunya, i l'aigua hi és la protagonista. Té gairebé 200 estanys, envoltats d'unes cingleres imponents i una flora i fauna riques. Ben diferent és el paisatge a la Zona Volcànica de la Garrotxa, que podria ser la reproducció verda de la superfície lunar. Els seus més de 40 cràters volcànics recorden el terreny irregular de la Lluna, amb la gran diferència que està cobert per una vegetació enlluernadora. L'horitzó canvia completament al Delta de l'Ebre, on la fauna salvatge mostra tota l'esplendor. Considerat Reserva de la Biosfera per la Unesco, els seus 320 km² de superfície el converteixen en l'hàbitat aquàtic més extens de Catalunya. Qualsevol aficionat a observar aus pot delectar-se amb les més de 370 espècies que hi viuen, encara que sigui de camí a climes més càlids.

Turisme de natura pels parcs naturals
Més del 30% del territori està protegit per preservar l'ecosistema natural. El turisme de natura o la variant d'ecoturisme et convida a gaudir, observar i conèixer els valors i recursos d'aquests espais naturals: la fauna salvatge, la flora i els paisatges. És una aproximació respectuosa amb l'entorn i el medi ambient. Els pots recórrer a peu, seguint algun dels itineraris accessibles o senders que creuen els parcs naturals de Catalunya, com el GR92; en bicicleta, fent la Volta al Montsant; en caiac... Als parcs trobaràs la proposta que busques per viure la natura.

Quin parc natural vols descobrir primer?
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
Ecoturisme, experiències per connectar amb la natura
Ecoturisme, experiències per connectar amb la natura
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf

El turisme de natura o ecoturisme et convida a gaudir, observar i conèixer els valors i recursos dels parcs naturals: la fauna salvatge, la flora i els paisatges.

Parcs Naturals de Catalunya
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Són entorns naturals de gran bellesa i paratges per perdre-s'hi i connectar amb la natura. Són espais protegits per gaudir-ne tot l'any. 
Estany de la Ratera, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, molt a prop del bell poble de muntanya d'Espot. És una ruta clàssica de turisme familiar per la bellesa de l'paisatge i el fàcil accés.
 (© Kim Castells)
Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
El Parc Nacional d'Aigüestortes i l'estany de Sant Maurici és l'únic parc nacional de Catalunya i centre d'un Espai Natural Protegit de grans dimensions. Caracteritzat per un paisatge d'alta muntanya amb gairebé dos-cents llacs, és un paradís per al senderisme, la BTT i altres activitats.
Grup de persones gaudint de les vistes de la capçalera de la Vall de Cardós des del Mirador de Corbiu, al Parc Natural Alt Pirineu. Disposen d'un panell amb informació addicional sobre la geografia, la flora i la fauna de l'entorn. (© Òscar Rodbag)
Parc Natural de l'Alt Pirineu
Situat entre el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, el Parc Natural de l'Alt Pirineu és el més gran de Catalunya i acull una gran varietat d'espècies protegides. Disposa d'una extensa xarxa de camins per descobrir-ne tots els racons.
Vista panoràmica de la serra del Cadí des del nucli del Querforadat. (© Servicios Editoriales Georama)
Parc Natural del Cadí-Moixeró
El Parc Natural del Cadí-Moixeró és un dels espais naturals més grans de Catalunya, que s'aixeca com una barrera de cingles entre el Pirineu i el Prepirineu. El recorren nombrosos itineraris senyalitzats per fer a peu, a cavall o amb bicicleta.
Arbre florit amb el massís de Montserrat al fons.  (© Turismo Verde S.L.)
Parc Natural de Montserrat
Montserrat és un dels grans símbols de Catalunya, que ha passat de centre religiós a baluard de la identitat catalana, sense obviar l'entorn natural i la seva característica morfologia i configuració de roques i agulles arrodonides i abruptes.
Dona realitzant l'itinerari Remolar-Filipines dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, que transcorre per una pista de terra sense desnivell i permet gaudir de l’observació de diferents comunitats vegetals i una extraordinària diversitat d’aus.
 (© Turismo Verde S.L.)
Espai Natural Protegit del Delta del Llobregat
L'Espai Natural Protegit del Delta del Llobregat protegeix les zones humides de la desembocadura del riu. La majoria de les llacunes, les platges i els aiguamolls estan, a més, condicionats amb aguaits i miradors.
Arbre florit amb el massís de Montserrat al fons.  (© Turismo Verde S.L.)
Parc Natural de Montserrat
Montserrat és un dels grans símbols de Catalunya, que ha passat de centre religiós a baluard de la identitat catalana, sense obviar l'entorn natural i la seva característica morfologia i configuració de roques i agulles arrodonides i abruptes.
Riera al massís del Montseny. (© J. Moragues)
Parc Natural del Massís del Montseny
El massís del Montseny és Parc Natural i Reserva Mundial de la Biosfera. El coronen cims com el turó de l'Home (1.706 metres) o el Matagalls (1.697 metres), i acull un patrimoni natural i cultural molt ric.
Vista panoràmica d'una vall i un bosc de prop del monestir de Poblet. (© Miguel Raurich)
Paratge Natural d'Interès Nacional de la Vall del Monestir de Poblet
Santa Maria de Poblet, un dels conjunts monàstics més importants d'Europa, va posseir des dels seus inicis, l'any 1153, un territori que permetia als monjos proveir-se de tot el que necessitaven i que estava cobert principalment per boscos.
Panoràmica Racó de MIssa       (© Joan Capdevila)
Parc Natural de la Serra de Montsant
El Parc Natural de la Serra de Montsant es troba situat al nord de la comarca del Priorat. Disposa d'un ric patrimoni paisatgístic, natural i religiós, amb nombroses ermites. S'hi pot practicar el senderisme, l'escalada i altres activitats de turisme actiu.
Carro passejant turistes a la Fageda d'en Jordà, una de les 28 reserves naturals del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. (© Lluís Carro)
Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa constitueix el millor exemple de paisatge volcànic de la Península i un dels més destacats d'Europa. Hi ha itineraris per recórrer els més emblemàtics dels seus 38 cons volcànics, així com l'encantadora fageda d'en Jordà.
Cascada i piscina natural al Toll del Vidre, al Parc Natural dels Ports, a Tortosa-Beseit. (© Miguel Raurich)
Parc Natural dels Ports
El Parc Natural dels Ports està situat entre les comarques del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta. En són característiques les seves formes abruptes i els seus dos climes clarament diferenciats, amb una rica biodiversitat.
Família observant aus al capvespre al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.  (© Lluís Carro)
Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà és la segona zona humida més important de Catalunya, després del delta de l'Ebre, i un destacat lloc d'observació ornitològica.
Monestir de Sant Llorenç del Munt. Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.  (© Francesc Muntada)
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Sant Llorenç del Munt i l'Obac són dues serres unides al nord pel coll d'Estenalles i s'hi troben més de tres-centes coves i avencs, fet que les converteix en un paradís per a l'espeleologia i els excursionistes. Els seus cims més alts són la Mola i el Montcau.
Serra de l'Albera, espai d'interès natural i paisatgístic, amb zones d'una vegetació frondosa, antiga i diversa que s'estén pel tram oriental dels Pirineus, des del coll del Pertús fins a la Mediterrània.  (© Nano Cañas)
Paratge Natural d’Interès Nacional del Massís de l'Albera
Situat al sector més oriental dels Pirineus, aquest espai ofereix un interès natural i paisatgístic de primer ordre, amb zones d'una vegetació frondosa, antiga i diversa, i edificacions i vestigis humans antiquíssims.
Vista panoràmica del Pedraforca, al Parc Natural del Cadí-Moixeró, i del seu entorn natural més proper.  (© Servicios Editoriales Georama)
Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca
Integrat dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Pedraforca és un dels cims més emblemàtics de Catalunya, envoltat d'un paratge de boscos encantador. És un paradís per a amants de la natura, del senderisme i l'escalada.
Vista panoràmica parcial de la Vall de Núria. amb una vista del llac en primer terme, com el santuari i les muntanyes al fons de l'imatge.  (© Servicios Editoriales Georama)
Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser
Al nord de Catalunya, sota els cims de gairebé tres mil metres d'alçada del Puigmal i el Costabona, s'estén aquest magnífic Parc Natural tan apreciat pels esportistes de muntanya. El Parc envolta la Vall de Núria, amb el seu santuari i l'estació d'esquí.