INICI

Ciutats connectades amb trens d’alta velocitat

Reservar
Els desplaçaments en tren són un atractiu més de qualsevol viatge. Les mítiques màquines de vapor obrint-se pas entre muntanyes i travessant ponts per sobre dels rius formen part de l'imaginari popular. Els trens d'alta velocitat (TAV) catalans han recollit aquesta essència romàntica i l'han modernitzat. Com? No hi ha vapor, però els tràvelings a través de paisatges espectaculars segueixen i els temps dels trajectes s'han escurçat considerablement. Descobreix Catalunya en tren.

Ciutats AVE catalanes
Per agafar un tren d'alta velocitat només cal que t'acostis a alguna de les Ciutats AVE de Catalunya, que formen part de la xarxa ferroviària espanyola d'alta velocitat. Són cinc: Barcelona, Lleida, Tarragona-Reus, Girona i Figueres-Vilafant. Estan connectades amb les principals capitals espanyoles i són la teva porta d'entrada més ràpida a Europa.

Rapidesa i accessibilitat entre les Ciutats AVE
El tren d'alta velocitat comunica les principals capitals europees en temps rècord. Per exemple, Barcelona i Girona estan a menys de 40 minuts, de Barcelona a Lleida tens una hora de trajecte, mentre que a París hi arribes en poc més de 6 hores des de la capital catalana. Aquestes només són algunes mostres del ventall d'interconnexions que et proporcionen les Ciutats AVE.

Els dies donen per a més quan et mous en tren d'alta velocitat
A tots aquests avantatges hi has de sumar l'elevada freqüència de pas dels trens d'alta velocitat. Pots llevar-te a les nou del matí a Tarragona, descobrir tranquil·lament les restes romanes, dinar un bon arròs a peu de platja, agafar un tren d'alta velocitat a les quatre de la tarda i plantar-te en menys de 40 minuts a Barcelona. Encara et quedarà tota la tarda per visitar la Sagrada Família o fer una mica de 'shopping', tu decideixes.

Quan visitis Catalunya en tren, comprovaràs que les distàncies dels trajectes s'escurcen.
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya

El tren d’alta velocitat comunica les Ciutats AVE entre elles i amb les principals capitals europees en temps rècord.

Ciutats TAV/AVE
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Catalunya disposa de cinc ciutats integrades a la xarxa ferroviària europea d'alta velocitat. Són aquestes:
Noia executant un salt de trampolí a les piscines Picornell amb la ciutat de Barcelona al fons amb el temple de la Sagrada Família destacant.  (© Lluís Carro)
Barcelona
Del patrimoni modernista presidit per l'obra d'Antoni Gaudí el temple de la Sagrada Família, el Parc Güell o la Pedrera, avui referents mundials, a l'espectacular façana marítima que obre les portes de la ciutat al Mediterrani, referent d'oci i gastronomia, la capital de Catalunya sedueix el visitant que trepitja les seves places i carrers, que es perd per l'encant del barri gòtic, que passeja i fa el badoc per la Rambla i el Passeig de Gràcia o que s'enfila a Montjuïc per observar a vista d'ocell el perfil d'una ciutat viva de dia i desperta de nit.
Detall de la torre Galatea, part del conjunt del Teatre-Museu Dalí. Amb la seva façana decorada amb maniquins, ous i pans de crostó es considera l’objecte surrealista més gran del món.  (© Lluís Carro)
Figueres
Figueres està situada al mig de l'Alt Empordà, en plena plana empordanesa, exerceix de capital cultural i turística, amb ofertes d'importància com el Museu-Teatre Gala Salvador Dalí i el Museu del Joguet.

Té la singularitat de presidir, així mateix, una comarca que compta amb dos parcs naturals (el dels Aiguamolls de l'Empordà i el del Cap de Creus) i un paratge natural d'interès (el de l'Albera), cosa que la fa atractiva també per als amants tant de la natura com dels esports que s'hi relacionen, de terra (senderisme, bicicleta de muntanya), mar (submarinisme, caiacs, etc.) i aire (globus aerostàtics, parapent, paracaigudisme, etc.).

Figueres té diversos edificis d'interès, com l'església de Sant Pere, el Casino o la torre Galatea del Museu Dalí. A més del pintor surrealista, la ciutat ha vist néixer nombroses personalitats, com l'enginyer i inventor Narcís Monturiol, artífex del primer submarí (l'Ictíneo, 1909).

A Figueres va néixer va sorgir també la sardana, dansa popular catalana.

Vista panoràmica de les cases de l'Onyar. (© Servicios Editoriales Georama)
Girona
Girona té l'encís i la màgia de les grans ciutats, però l'essència acollidora dels pobles. Gaudeix d'una àmplia oferta turística, cultural i històrica, i d'una rica vida social, amb esdeveniments i festes populars de gran interès.

La ciutat conserva un barri antic medieval que s'enfila fins a la imponent catedral, a través dels ombrívols carrerons del barri Vell, mentre a l'altre costat del riu s'estén la part més moderna i ordenada. Sobre la riba de l'Onyar es mostra la imatge més famosa de Girona, formada per les vistoses cases coloristes.

La catedral gòtica de Santa Maria (segles XI-XVIII) és l'element arquitectònic més rellevant de Girona, però ni molt menys l'únic. L'arquitectura religiosa compta amb nombrosos exemples més, com el monestir de Sant Pere de Galligants (segle XIII), els convents de Sant Domènec (segle XIII) i de Sant Josep (segles XVI-XVII) o les esglésies de Sant Feliu (segles XII-XVI), Sant Nicolau (segle XII) o Sant Daniel (segle XI), entre altres edificis.

Existeixen també diverses mostres d'arquitectura civil de vàries èpoques, com els banys àrabs (segles XII-XIII), la casa Agullana (segles XIV-XVII), l'antic palau de Caramany (segles XVI-XVIII) o la modernista casa Teixidor (1918).

Però l'atractiu de Girona no es limita només a la història o arquitectura. El Parc de la Devesa és un dels espais verds urbans més agradables de Catalunya. Els nombrosos museus de la ciutat completen una oferta cultural força àmplia.

Vista nocturna de les muralles i el campanar de la Seu Vella de Lleida. (© Miguel Raurich)
Lleida
Lleida ha experimentat una gran evolució els últims anys. És una ciutat moderna i dinàmica, tant des del punt de vista comercial com cultural i patrimonial. A més, està ben comunicada i situada en un entorn molt particular, envoltada de grans extensions de fruiters i travessada pel riu Segre.

Com correspon a una ciutat de profundes arrels històriques, Lleida disposa de força edificis interessants. El turó de la Seu Vella (segle XIII) o les restes de l'antiga Suda musulmana (castell del Rei), li permeten obtenir les millors vistes de la ciutat.

Al nucli antic cal no perdre's el palau de la Paeria, la Seu Nova o l'antic hospital de Santa Maria, a més a més de l'extensa oferta museística encapçalada pel Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, el Museu d'Art Jaume Morera, el Museu de l'Aigua, el Centre d'Art la Panera, i el Conjunt Monumental de Gardeny.

Gent travessant l'aqüeducte de les Ferreres o Pont del Diable, obra d'enginyeria civil de l'època romana situada al marge esquerra del riu Francolí, des d'on canalitzava l'aigua fins a Tarraco. (© Lluís Carro)
Tarragona
Passejant per la més romana de les ciutats catalanes, potser el visitant sentirà nostàlgia pels temps en què Tarraco va ser cap i casal de mitja Hispània. Però aquesta sensació durarà ben poc quan descobreixi el ric patrimoni medieval i modern, les magnífiques platges i l'àmplia oferta lúdica, cultural, festiva i gastronòmica de la capital tarragonina.

Els principals atractius arquitectònics de la ciutat, declarats Patrimoni de la Humanitat, són romans: les muralles, l'amfiteatre, el teatre, el circ, la torre del Pretori, la necròpolis paleocristiana i els fòrums local i provincial, tots al centre històric. A més, als afores es poden veure la pedrera del Mèdol, l'aqüeducte del pont del Diable i el mausoleu dels Escipions. D'altra banda, cal no deixar passar l'oportunitat de visitar la catedral de Santa Maria i les cases Canals i Castellarnau.

Entre els dinou quilòmetres de costa del terme municipal, destaquen platges com la Llarga, l'Arrabassada o l'Arboçar, així com els espais naturals de la desembocadura del Gaià i de Tamarit-Punta de la Móra, on se situen el castell de Tamarit i la torre de la Móra.

Vista nocturna de la façana principal del Centre Gaudí de Reus, ubicat a la plaça del Mercadal, al centre històric. (© Miguel Raurich)
Reus
La capital del Baix Camp es pot considerar un autèntic santuari de l'arquitectura modernista, tant pel seus edificis emblemàtics com per l'empremta personal que hi deixaren els mestres Gaudí i Domènech i Muntaner.

Ciutat abocada decididament a la cultura, Reus és també la població que ha vist néixer personalitats del món de les lletres, com el poeta Gabriel Ferrater o el director teatral Lluís Pasqual.

Qui la visiti no podrà obviar algunes institucions senyeres, com els teatres Bartrina i Fortuny, ni oblidar l'aroma de pólvora que desprèn la tronada, acte central de la concorreguda festa major, que té lloc a la bellíssima plaça del Mercadal.

OnEx. Barcelona, Gelida
Paraules ClauParaules Clau
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
#
GironaGirona
Girona
Girona /
   
Girona té l'encís i la màgia de les grans ciutats, però l'essència acollidora dels pobles. Gaudeix d'una àmplia oferta turística, cultural i històrica, i d'una rica vida social, amb esdeveniments i festes populars de gran interès.

La ciutat conserva un barri antic medieval que s'enfila fins a la imponent catedral, a través dels ombrívols carrerons del barri Vell, mentre a l'altre costat del riu s'estén la part més moderna i ordenada. Sobre la riba de l'Onyar es mostra la imatge més famosa de Girona, formada per les vistoses cases coloristes.

La catedral gòtica de Santa Maria (segles XI-XVIII) és l'element arquitectònic més rellevant de Girona, però ni molt menys l'únic. L'arquitectura religiosa compta amb nombrosos exemples més, com el monestir de Sant Pere de Galligants (segle XIII), els convents de Sant Domènec (segle XIII) i de Sant Josep (segles XVI-XVII) o les esglésies de Sant Feliu (segles XII-XVI), Sant Nicolau (segle XII) o Sant Daniel (segle XI), entre altres edificis.

Existeixen també diverses mostres d'arquitectura civil de vàries èpoques, com els banys àrabs (segles XII-XIII), la casa Agullana (segles XIV-XVII), l'antic palau de Caramany (segles XVI-XVIII) o la modernista casa Teixidor (1918).

Però l'atractiu de Girona no es limita només a la història o arquitectura. El Parc de la Devesa és un dels espais verds urbans més agradables de Catalunya. Els nombrosos museus de la ciutat completen una oferta cultural força àmplia.

LleidaLleida
Lleida
Lleida / Terres de Lleida
   
Lleida ha experimentat una gran evolució els últims anys. És una ciutat moderna i dinàmica, tant des del punt de vista comercial com cultural i patrimonial. A més, està ben comunicada i situada en un entorn molt particular, envoltada de grans extensions de fruiters i travessada pel riu Segre.

Com correspon a una ciutat de profundes arrels històriques, Lleida disposa de força edificis interessants. El turó de la Seu Vella (segle XIII) o les restes de l'antiga Suda musulmana (castell del Rei), li permeten obtenir les millors vistes de la ciutat.

Al nucli antic cal no perdre's el palau de la Paeria, la Seu Nova o l'antic hospital de Santa Maria, a més a més de l'extensa oferta museística encapçalada pel Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, el Museu d'Art Jaume Morera, el Museu de l'Aigua, el Centre d'Art la Panera, i el Conjunt Monumental de Gardeny.

TarragonaTarragona
Tarragona
Tarragona / Costa Daurada
   
Passejant per la més romana de les ciutats catalanes, potser el visitant sentirà nostàlgia pels temps en què Tarraco va ser cap i casal de mitja Hispània. Però aquesta sensació durarà ben poc quan descobreixi el ric patrimoni medieval i modern, les magnífiques platges i l'àmplia oferta lúdica, cultural, festiva i gastronòmica de la capital tarragonina.

Els principals atractius arquitectònics de la ciutat, declarats Patrimoni de la Humanitat, són romans: les muralles, l'amfiteatre, el teatre, el circ, la torre del Pretori, la necròpolis paleocristiana i els fòrums local i provincial, tots al centre històric. A més, als afores es poden veure la pedrera del Mèdol, l'aqüeducte del pont del Diable i el mausoleu dels Escipions. D'altra banda, cal no deixar passar l'oportunitat de visitar la catedral de Santa Maria i les cases Canals i Castellarnau.

Entre els dinou quilòmetres de costa del terme municipal, destaquen platges com la Llarga, l'Arrabassada o l'Arboçar, així com els espais naturals de la desembocadura del Gaià i de Tamarit-Punta de la Móra, on se situen el castell de Tamarit i la torre de la Móra.

BarcelonaBarcelona
Barcelona
Barcelona / Barcelona
   
Del patrimoni modernista presidit per l'obra d'Antoni Gaudí el temple de la Sagrada Família, el Parc Güell o la Pedrera, avui referents mundials, a l'espectacular façana marítima que obre les portes de la ciutat al Mediterrani, referent d'oci i gastronomia, la capital de Catalunya sedueix el visitant que trepitja les seves places i carrers, que es perd per l'encant del barri gòtic, que passeja i fa el badoc per la Rambla i el Passeig de Gràcia o que s'enfila a Montjuïc per observar a vista d'ocell el perfil d'una ciutat viva de dia i desperta de nit.
FigueresFigueres
Figueres
Figueres /
   
Figueres està situada al mig de l'Alt Empordà, en plena plana empordanesa, exerceix de capital cultural i turística, amb ofertes d'importància com el Museu-Teatre Gala Salvador Dalí i el Museu del Joguet.

Té la singularitat de presidir, així mateix, una comarca que compta amb dos parcs naturals (el dels Aiguamolls de l'Empordà i el del Cap de Creus) i un paratge natural d'interès (el de l'Albera), cosa que la fa atractiva també per als amants tant de la natura com dels esports que s'hi relacionen, de terra (senderisme, bicicleta de muntanya), mar (submarinisme, caiacs, etc.) i aire (globus aerostàtics, parapent, paracaigudisme, etc.).

Figueres té diversos edificis d'interès, com l'església de Sant Pere, el Casino o la torre Galatea del Museu Dalí. A més del pintor surrealista, la ciutat ha vist néixer nombroses personalitats, com l'enginyer i inventor Narcís Monturiol, artífex del primer submarí (l'Ictíneo, 1909).

A Figueres va néixer va sorgir també la sardana, dansa popular catalana.