La cultura forma part de l'ADN català. A gairebé tots els racons del territori hi ha un museu per visitar. Alguns atrauen visitants de tots els racons del planeta: pots contemplar la millor col·lecció de pintura mural romànica del món, gaudir de la mirada més detallada i personal de l'obra de Salvador Dalí o viure la inquietud artística de grans genis universals com Pablo Picasso, Joan Miró o Antoni Tàpies. Però a Catalunya hi ha altres tipus de museus que et poden interessar. Les arrels de la cultura catalana Conservar i recrear la cultura popular, la quotidiana, és l'objectiu de petits museus de temàtica molt variada: n'hi ha de dedicades a la pagesia, a la vida rural, al suro, al vi, a la ceràmica, a la pesca... Són un bon lloc per descobrir les arrels culturals catalanes.
Patrimoni UNESCO per tot el territori Catalunya protegeix i preserva el seu patrimoni. Fruit d'aquest treball, ha obtingut tretze reconeixements de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, bona part dels quals són edificis modernistes. Barcelona concentra bona part d'aquestes obres modernistes, creades per Antoni Gaudí i Lluís Domènech i Montaner. Passejant pels seus carrers es poden apreciar els edificis que la burgesia catalana va fer aixecar.
Són un exemple les obres de Gaudí, com La Pedrera i la Sagrada Família, o les de Domènech i Montaner, l'Hospital de Sant Pau i el Palau de la Música Catalana. Altres edificis o parcs modernistes amb reconeixement de la UNESCO són el Palau Güell, el Park Güell, la Casa Vicens, la Casa Milà i la cripta de la Colònia Güell.
El monestir de Poblet, panteó dels reis catalans, va ser el centre neuràlgic de la Catalunya medieval. Un símbol històric i cultural també reconegut per la UNESCO, com el conjunt arqueològic de Tàrraco. Tarragona conserva gairebé intacta la petjada de l'imperi romà. I si encara vols viatjar més enrere en el temps, pots reviure els orígens de la humanitat als jaciments d'art rupestre de la Roca dels Moros del Cogul o de la serra de la Pietat a Ulldecona.
El patrimoni religiós català L'església catòlica ha tingut un pes molt important en la cultura catalana. Prova del seu paper és el patrimoni religiós que es conserva a tot Catalunya. En són els paradigmes més significatius la Sagrada Família, Montserrat, Sant Pere de Rodes i el patrimoni disseminat per tot Catalunya, una gran part vinculat a la iniciativa dels bisbats Catalonia Sacra, amb què pots visitar bona part del patrimoni català vinculat a l'església catòlica.
Dalí en persona va projectar i dissenyar aquest teatre-museu. Ubicat a Figueres (Costa Brava), la seva ciutat natal, l'empremta del geni de Dalí és visible en l'atmosfera onírica i surrealista que envolta tot l'edifici, i en obres tant emblemàtiques com Galatea de les esferes o instal·lacions fetes a mida per l'artista.
La Fundació Joan Miró es va inaugurar el 1975 i, per desig exprés de l’artista, es va convertir en un centre de promoció de l’art contemporani que programa exposicions temporals, conferències, seminaris, tallers i teatre infantil.
Situat en un complex de palauets gòtics, el Museu Picasso de Barcelona custodia una valuosa i representativa col·lecció d'obres de Pablo Picasso. Entre d'altres, es poden contemplar Ciència i caritat, L'Arlequí o la col·lecció de Las Meninas.
El Museu Nacional d'Art de Catalunya és un dels museus més importants de Catalunya i conserva peces de l’art català i mundial des del segle XI fins a mitjan segle XX que abasten des de l’escultura i la pintura fins a la fotografia i els gravats.
El MACBA, que va ser inaugurat el 1995, dóna cabuda als diversos corrents artístics sorgits a la segona meitat del segle XX, i posa una especial atenció als artistes catalans i a les tendències que més han influït en l'art contemporani a Catalunya.
El CCCB disposa d’un auditori, tres sales d’exposicions, tres aules i diversos espais polivalents on s’organitzen tota mena de manifestacions artístiques i culturals, com festivals de cinema alternatiu, mostres de documentals o conferències.
Els aficionats a la cultura trobareu a Catalunya una gran varietat d'equipaments patrimonials. Alguns d'ells reconeguts fins i tot per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat. Pren-ne nota.
Antoni Gaudí va acceptar l'encàrrec de continuar una església d'estil neogòtic donant-li un caràcter monumental. Quan el temple estigui enllestit tindrà tres façanes: la del Naixement de Crist, la de la Passió i mort i la de la Glòria. Les quatre torres de cada façana simbolitzen els dotze apòstols.
És l'obra més coneguda de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner i una de les obres mestres del modernisme català. Es tracta d'una enorme superfície enjardinada amb diversos pavellons, que des dels inicis va allotjar un hospital.
L'any 2000 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Cal destacar l'espectacular amfiteatre (segle II), on es feien lluites de gladiadors; el fòrum de la colònia (segle I a. C.); les muralles romanes, i la necròpolis paleocristiana.
La Casa Milà és un edifici modernista obra d'Antoni Gaudí que data del 1905-1911 i que va significar una ruptura absoluta amb els esquemes del seu temps. Al costat de l'estructura de pedra, hi destaquen les balconades de ferro forjat.
Està format per quatre zones: la ciutat vella o paleàpoli, la neàpoli, la ciutat romana i el poblat d'indigets. Cap al segle II dC el conjunt va ser progressivament abandonat. El Museu d'Arqueologia de Catalunya organitza diverses activitats.
És un dels indrets més fascinants del municipi i està molt vinculat a la vida de molta gent de Cambrils i de tota la comarca. El conjunt posseeix una gran bellesa i harmonia tant arquitectònica com paisatgística.
Obra de l'arquitecte Puig i Cadafalch, va ser construïda l'any 1900. En destaca la façana, guarnida amb elements neogòtics i flamencs i rematada per un sostre escalonat. Al vestíbul s'hi poden contemplar la gran quantitat de columnes, els fanals de bronze i l'elegant escalinata coberta per una espectacular vidriera.
Deu el nom a les quatre torres cilíndriques que la coronen. Projectada per Puig i Cadafalch entre el 1903 i el 1905, uneix tres cases en un sol edifici i és d'estil neogòtic centreeuropeu, amb cert aspecte de castell de conte de fades.
És la cripta que es va aixecar a la Colònia Güell de la mà d'Antoni Gaudí, que hi havia projectat inicialment una gran església. Es considera una de les seves obres més importants per la seva complexitat i perquè hi va provar moltes de les idees que després incorporaria a la Sagrada Família.
AvingudaVíctor Balaguers/nVilanova i la Geltrú08800
Centre dedicat a Víctor Balaguer, una de les figures més representatives del segle XIX a Catalunya. El museu reuneix una col·lecció de peces antropològiques i una important de pinacoteca que abasta des del romanticisme fins a mitjan segle XX.
Obra de l'arquitecte Puig i Cadafalch, va ser construïda l'any 1900. En destaca la façana, guarnida amb elements neogòtics i flamencs i rematada per un sostre escalonat. Al vestíbul s'hi poden contemplar la gran quantitat de columnes, els fanals de bronze i l'elegant escalinata coberta per una espectacular vidriera.
Museu dedicat a la figura de Pau Casals. Està situat a la casa que el cèlebre músic i compositor es va fer construir, el 1909, enfront del mar a la platja de Sant Salvador. Ofereix un recorregut per la seva vida professional i privada.
Construït a finals del segle XIII segons cànons gòtics, va ser restaurat a finals del XIX, motiu pel qual avui presenta l'aspecte d'un castell d'estil francès i no pas gòtic. El Museu del Castell, que es troba en una construcció veïna, el convent del Carme, inclou el Museu del Vidre, el Museu del Vi i la Biblioteca.
#Can Balasch de Baixs/nTorrelles de Llobregat08629
Catalunya en miniatura és el parc de maquetes més extens d'Europa i un dels més grans del món. Compta amb 147 maquetes d'edificis de tot Catalunya, a més dels edificis projectats per Gaudí fora del territori català.
Excepte la façana -construïda a finals del segle XIX amb estil neogòtic- la resta de l'edifici és d'entre els segles XII i XV, i és d'estil gòtic. A l'interior hi ha tres naus que destaquen per la seva amplitud i alçada gràcies als esvelts pilars característics del gòtic català.
Espai de divulgació i exposició sobre la mel, la cultura i la tradició que envolta aquest món i que reforça el vincle identitari d'Arnes amb aquesta tradició centenària. Va ser remodelat el 2016 i utilitza les noves tecnologies.
El Centre del Romànic de la Vall de Boí, ubicat a la població d'Erill la Vall, és l’entitat encarregada de gestionar aquest conjunt patrimonial, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000.
Les condicions úniques de qualitat que ofereix el cel fan possible la recerca, la formació i la divulgació de l'astronomia que realitza el Parc Astronòmic del Montsec, amb activitats com una exposició permanent, el planetario o un parc.
La ciutadella ibèrica d'Alorda Park o de les Toixoneres, és un jaciment arqueològic excavat emprant metodologia arqueològica experimental, que permet la reconstrucció arquitectònica in situ. Està situada a dalt d'un turó davant els estanys de la platja de Calafell.
Museu dedicat a la figura del pastor, un dels oficis tradicionals amb més arrelament de la vall d'Àssua. Al llarg de la visita s'aprofundeix en la història del pasturatge i en com les noves tecnologies l'han anat transformant.
Antiga destil·leria originària del segle XIX, on es partia de la brisa (part sòlida del raïm) per obtenir-ne aiguardent. La visita inclou un audiovisual de presentació, el recorregut pel museu i l'antiga fàbrica, una destil·lació en viu i una degustació d'aiguardents.
Centre museístic dedicat a Antoni Gaudí, fill predilecte de la ciutat. L'exposició fa un recorregut per la vida de l'artista i la seva relació amb Reus, i una aproximació al seu mètode creatiu. A més, ofereix la possibilitat d'interactuar amb la seva obra gràcies a una avançada tecnologia audiovisual.
L'any 1921 Carl Faust va fundar el jardí botànic Marimurtra amb l'objectiu d'incrementar i ampliar els coneixements al voltant de les plantes i els paisatges mediterranis. Un espai per explorar la diversitat d'espécies vegetals del món en un entorn privilegiat.