INICI

Patrimoni religiós i espiritual català

Reservar
Des de l'època medieval el paper rellevant de l'Església va propiciar l'aparició de santuaris, monestirs, esglésies, i llocs sagrats de devoció popular per tota la geografia de Catalunya. Avui dia n'hi ha molts que segueixen sent espais de culte i de pelegrinatge, així com llocs de contemplació per als amants de la cultura i el patrimoni, per contemplar el seu gran valor arquitectònic, artístic i històric.

Catalonia Sacra

Per donar a conèixer bona part del patrimoni religiós, els deu bisbats catalans han impulsat el projecte Catalonia Sacra. I ho estan aconseguint gràcies a bones iniciatives que han engegat, com les rutes guiades de descoberta. En tens de molt variades: per les esglésies romàniques de la Vall de Boí declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO; pels retaules barrocs del Solsonès; també n'hi ha per catedrals, entre les quals no hi falten la de Santa Tecla o la de Santa Maria d'Urgell. Tria'n una i a explorar.

Grans centres d'espiritualitat
Un referent espiritual català és l'abadia de Montserrat i el santuari de la Mare de Déu. Situat enmig de la muntanya de perfil sinuós, la història i la implicació dels monjos l'han convertit en un centre cultural de referència, protagonista dels principals fets de la història de Catalunya. Avui dia encara acull vida monàstica i segueix sent un lloc de culte.  També es pot retre culte a la basílica de la Sagrada Família, un dels símbols de Catalunya al món, l'obra més coneguda d'Antoni Gaudí i màxim exponent de l'arquitectura modernista. La cripta i la façana lateral han estat declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Més patrimoni espiritual
A banda de la Sagrada Família, sense sortir de Barcelona tens més patrimoni espiritual. Un dels imprescindibles és la Catedral de Barcelona, amb una estructura arquitectònica típica del gòtic català amb tres naus, o Santa Maria del Mar, un altre exponent del gòtic català. En totes dues s'oficien misses i són obertes als visitants.    Les portes de la catedral de Girona, construïda entre els segles XI i XVIII, o la catedral de Tarragona, del segle XII, o de la Seu Vella de Lleida, construïda al segle XIII, són igualment obertes per als devots i per als visitants.

Santuaris
Els santuaris són llocs sagrats o de culte d'un sant, de la Mare de Déu o d'alguna figura religiosa o de la divinitat, centres de devoció i romiatge i, per això mateix, llocs d'aplec, de reunió i de trobada. Són especials, sobretot per la seva localització geogràfica, habitualment excepcional, i per la significació religiosa i popular. Escapa't de la vida agitada i descansa en algun dels que ofereixen allotjament.

Monestirs
Terra de grans monestirs, avui dia és possible visitar-ne molts en perfecte estat de conservació. És el cas del monestir de Ripoll, amb la impressionant portalada monumental situada a la façana occidental de l'església de Santa Maria de Ripoll. En perfecte estat es troba el de Sant Miquel del Fai, ubicat en un espai natural amb gran atractiu, i el de Sant Joan de les Abadesses, que va ser el primer monestir femení de Catalunya. En alguns, com al monestir de les Avellanes, s'hi segueix fent vida monàstica.

Rutes i pelegrinatges
Un dels monestirs més impressionants i grans d'Europa és el de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El de Santes Creus cal afegir-lo, també, com a parada obligada per als exploradors de conjunts monàstics, juntament amb el de Vallbona de les Monges. Són els tres exponents més destacats de l'Ordre del Cister a Catalunya, que han donat peu a l'anomenada Ruta del Cister: més de 100 quilòmetres de recorregut senderista que uneix els tres monestirs.Com a pràctica senderista, cicloturista, per desconnectar, per gaudir de la natura o com a pelegrinatge espiritual, qualsevol motiu és bo per recórrer el Camí de Sant Jaume. El tram català s'inicia al Cap de Creus (Costa Brava), a tocar de la Mediterrània, i finalitza a Alcarràs (Terres de Lleida) per endinsar-se després a l'Aragó. A més, compta amb dos trams adaptats i, per mitjà de la iniciativa el Camí de Sant Jaume per a tothom, s'intenta apropar aquesta gran ruta de pelegrinatge a totes les persones, independentment de la seva edat, condició i estat físic.

Una altra ruta històrica de pelegrinatge travessa les terres catalanes, el Camí Ignasià. El recorregut segueix els passos d'Ignasi de Loiola des de la seva casa natal en un palau d'Azpeitia, al País Basc, fins a la cova de Manresa on va viure un temps, passant per Lleida, Verdú i Montserrat, entre d'altres localitats.

Cruïlla de religions
Tot i l'omnipresència del cristianisme, Catalunya també ha estat terra d'acollida d'altres religions. Una de les que hi ha deixat un rastre més viu és la jueva, en forma del call de Girona, un dels més interessants d'Europa, o el Museu d'Història dels Jueus a Catalunya, ubicat a la mateixa ciutat. El recorregut per la Catalunya jueva et porta fins a Barcelona, que a l'Edat Mitjana tenia dos barris hebreus: el call major i el menor. A Tortosa la presència jueva data de l'època visigòtica. Són de visita obligada la sinagoga (segle XIV), la torre del Célio a les muralles, la terrisseria i el forn o el castell de la Suda.

Amb menys història que el judaisme a Catalunya, el budisme també hi és present. Té un monestir al Garraf. Qualsevol persona pot assistir a les oracions que hi fan els monjos o simplement fer una visita guiada per saber més sobre aquesta religió de l'Índia.

Ja sigui per fe o per curiositat, a Catalunya comptes amb un patrimoni religiós i espiritual que val la pena conèixer.
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
El Camino Ignaciano
The Ignatian way
picture_as_pdf

Catalonia Sacra és una iniciativa dels deu bisbats catalans per donar a conèixer el patrimoni de caire religiós i espiritual.

Basíliques
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Les basíliques són estructures arquitectòniques d'origen romà, amb una planta formada per una nau central més gran, i naus laterals. A Catalunya n'hi ha més d'una vintena. Descobreix-les.
Dues de les torres de la façana de la Passió i obres de construcció de la nau central de l'església, projectades per Antoni Gaudí, al Temple Expiatori de la Sagrada Família a Barcelona. (© Imagen M.A.S.)
Basílica de la Sagrada Família
Antoni Gaudí va acceptar l'encàrrec de continuar una església d'estil neogòtic donant-li un caràcter monumental. Quan el temple estigui enllestit tindrà tres façanes: la del Naixement de Crist, la de la Passió i mort i la de la Glòria. Les quatre torres de cada façana simbolitzen els dotze apòstols.
Columnes octogonals del deambulatori de la basílica gòtica de Santa Maria del Mar de Barcelona, obra de Berenguer de Montagut i Ramon Despuig (segle XIV).  (© Imagen M.A.S.)
Església de Santa Maria del Mar. Barcelona
Es va començar a construir el 1329 i es va enllestir mig segle després. El temple és obra dels arquitectes Berenguer de Montagut i Ramon Despuig, i està dedicat a la Mare de Crist com a patrona dels mariners. És un dels millors exemples de l'arquitectura gòtica catalana.
Basílica de Santa Maria  (© Turismo Verde S.L.)
Basílica de Santa Maria
Està situada al centre del nucli antic. Tot i que té una base gòtica (els arcs apuntats, gràcies als quals s'accedeix a les capelles laterals, són els únics elements de l'antiga església gòtica), és d'estil barroc i neoclàssic. Acull importants obres pictòriques.
Campanar de l'església d'origen romànic de Santa Maria de Valldeflors, projectat per Cot i Cot (1908-1909) i coronat per una glorieta de ferro, al municipi de Tremp. (© Juan José Pascual)
Basílica de la Mare de Déu de Valldeflors
Construïda originàriament al segle X, l'actual edifici data d'entre el 1638 i el 1642. A l'interior de la sagristia hi ha la gran talla gòtica de la mare de Déu de Valldeflors, creada al segle XV i que va reemplaçar l'anterior, desapareguda en un incendi.
Portalada de marbre de la basílica de Santa Maria, edifici gòtic de grans dimensions conegut com "la catedral de l'Empordà". (© Nano Cañas)
Basílica de Santa Maria
És un edifici gòtic de grans dimensions, raó per la qual se'l coneix com "la catedral de l'Empordà". El retaule que acull es considera una obra única a casa nostra i una de les mostres més importants de l'escultura gòtica catalana de la segona meitat del segle XV.
Rellotge del campanar de l'església gòtica de Santa Maria (segles XIV-XV), al municipi de Cervera.  (© Juan José Pascual)
Col·legiata de Santa Maria. Cervera
El temple, construït entre els segles XIV i XV, és un exponent important del gòtic català. En destaca el campanar, que conté sis campanes, cadascuna amb un so diferent de la resta.
Catedrals
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
D'estil gòtic, romànic, neoclàssic, amb influències italianes, les tipologies de catedrals que trobaràs aquí són molt diverses i s'estenen per tota la geografia.
Vista nocturan de l'absis de la catedral de Santa Maria d'Urgell. Es va construir entre els anys 1116 i 1182 i és la única catedral íntegrament romànica de tota Catalunya. (© Imagen M.A.S.)
Catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell
Monument únic i de gran importància, es tracta de l'única catedral romànica de Catalunya. Originalment data del segle XII, si bé el seu aspecte actual és fruit d'una restauració del 1950.  El conjunt comprèn la basílica, el claustre i el Museu Diocesà.
Doble deambulatori (segle XV) a l'interior de la Catedral de Santa Maria, d'estils gòtic i barroc. Es va construir l'any 1347, malgrat que la façana barroca es va construir entre el 1620 i el 1757. Es va consagrar el 1441. (© Imagen M.A.S.)
Catedral de Santa Maria de Tortosa
Edifici d'estil gòtic que s'inicià el 1347 sobre les restes d'un temple romà, una mesquita i una església romànica del segle XII. En destaca el fons documental de l'Arxiu Capitular.
Vista general de la cripta de la catedral de Sant Pere, d'estil neoclàssic (1781-1803), obra de Josep Moretó i Codina.  (© Servicios Editoriales Georama)
Catedral de Sant Pere. Vic
Té una barreja d'estils, des del romànic fins al neoclàssic, passant pel barroc i el gòtic. La seva façana es caracteritza per les tres portades sota una rosassa central, amb arquivoltes romàniques aprofitades de l'antiga catedral.
Vista nocturna de la Catedral de Santa Maria, que sobresurt del conjunt de cases del centre històric de la ciutat. La catedral és un edifici d'estils romànic i gòtic català, que es va construïr entre els segles XI i XV. (© Imagen M.A.S.)
Catedral de Santa Maria
Barreja diversos estils, ja que, si bé va acabar-se de construir al segle XVIII, s'havia començat a aixecar al XI. N'és molt característica l'escalinata central que condueix a la porta, del segle XVII, que té noranta esglaons i és una de les obres barroques més singulars d'Europa.
Vista nocturna de la façana de la catedral de Santa Maria, un edifici d'estil gòtic, construït entre els segles XII i XIV i consagrada el juny de 1331. (© Imagen M.A.S.)
Catedral de Santa Maria de Tarragona
Es tracta d'un edifici de transició del romànic al gòtic que anteriorment havia estat un temple romà, una basílica cristiana i una mesquita. En destaquen el claustre, que condueix al Museu Diocesà; la façana principal, i, a l'interior, el retaule major, del segle XV.
Façana de la Catedral o Seu Nova (1761-1781), d'estil barroc i amb tendència al classicisme academicista francès, a la plaça de la Catedral de Lleida. (© Juan José Pascual)
Catedral de Santa Maria Assumpta. Seu Nova de Lleida
La Catedral de Santa Maria Assumpta o Seu Nova de Lleida és un edifici d'estil barroc ubicat al centre de la ciutat que, malgrat les diverses reformes, conserva conjunts artístícs i decoratius com murals, vitralls o ornaments litúrgics.
Esglésies
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Es podria creuar Catalunya saltant d'església en església. A tot el territori és possible trobar importants edificis religiosos d'aquest tipus.
L'església de Santa Maria pertany al conjunt monumental de les Esglésies de Sant Pere de Terrassa. L'edifici actual, romànic de tradició llombarda, és de començament del segle XII. (© Turismo Verde S.L.)
Museu de Terrassa. Seu d'Ègara
Conjunt monumental format per tres edificis: Santa Maria, catedral amb baptisteri; Sant Miquel; i l’església parroquial de Sant Pere.
Mare de Déu dels Fillols de l'escultor Bartomeu de Rodó, situada a l'església de Sant Llorenç de Lleida. (© Miguel Raurich)
Església de Sant Llorenç Màrtir
És un edifici d'origen romànic de final del segle XII. Consta de tres naus de la mateixa altura: la principal és romànica i les altres dues, gòtiques, cadascuna capçada amb un absis. El campanar octogonal, també gòtic, va ser bastit durant el segle XV i restaurat l'any 2002.
Vista de la localitat des del campanar de l'església de Santa Maria de Montblanc. (© Miguel Raurich)
Església arxiprestal de Santa Maria. Església de Santa Maria la Major
Considerat l'edifici religiós més gran de Montblanc, els orígens de l'església arxiprestal de Santa Maria la Major es remunten al segle XIV, malgrat que no es va acabar de construir a causa de la pesta negra que va afectar molt dels obrers que hi treballaven.
Canònica de Santa Maria de Vilabertran, amb l'absis en primer terme. D'estils romànic i gòtic, es va construïr entre els segles XI-XII, i XIV-XV. Es va consagrar l'11 de novembre del 1100. (© Imagen M.A.S.)
Església col·legiata de Santa Maria de Vilabertran
Es tracta d'un dels conjunts arquitectònics més ben conservats de Catalunya. Constitueix un exponent de l'arquitectura canònica regular de l'edat mitjana. És d'una bellesa sòbria pròpia del romànic. Dins l'església destaca una gran creu d'argent daurat, mostra de l'orfebreria medieval catalana.
Campanar de la canònica agustiniana d'estil romànic (segle XII) de Sant Pere de Ponts, i part de l'entorn natural que l'envolta. (© Servicios Editoriales Georama)
Església canònica de Sant Pere
Creada al segle XI sota l'auspici i el patronat dels comtes d'Urgell, aquesta església, restaurada durant les darreres dècades per l'Associació d'Amics de Sant Pere de Ponts, és el que es conserva del que fou seu canònica d'una congregació agustiniana.
Gent davant la porta principal de l'església de Betlem. És una portalada monumental concebuda com una façana en ella mateixa, amb un coronament ondulat que, al nivell superior, inclou la rosassa. (© Nano Cañas)
Església de Betlem
Considerada un dels exemples més destacats de l'arquitectura barroca a Barcelona, la primitiva església de Betlem es va construir el 1553 a l'espai que ocupa l'absis actual. El temple que veiem avui fou edificat entre el 1680 i el 1732.
Santuaris
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Són llocs sagrats que acostumen a captivar al visitant per la bellesa de l'emplaçament i de l'entorn que els envolta.
Exterior del Santuari de la Mare de Déu de Núria (1911), obra d’estil neoromànic al Pirineu Oriental, un dels més importants del país i lloc de pelegrinatge molt concorregut. (© Nano Canas)
Santuari de la Mare de Déu de Núria
El santuari, un dels més importants del país, és un lloc de peregrinatge molt concorregut. Situat a 2.000 metres en una vall pirinenca de gran bellesa es troba envoltat per cims com el Puigmal o el pic de Noucreus. S'hi pot accedir mitjançant el tren cremallera, inaugurat el 1931.
<p>Serra de Queralt_Santuari</p>         (© DTF Berga)
Santuari de la Mare de Déu de Queralt
Situat a 1.200 metres, ens assenyala el camí a la ciutat de Berga. Els boscos frondosos, la font Negra o la de la Vedella justifiquen la pujada al també anomenat "balcó de Catalunya". El santuari roman obert tot l'any i ofereix servei de bar, aparcament i botiga.
Vista panoràmica del santuari de la Mare de Déu de Montserrat i dels camps de vinyes del seu voltant. (© Miguel Raurich)
Santuari de la Mare de Déu de Montserrat
El poble de Montferri va trigar 73 anys a veure acabat el santuari de la Mare de Déu de Montserrat. El projecte i l'aixecament posterior d'aquesta ermita, obra de l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol, deixeble d'Antoni Gaudí, es va iniciar el novembre del 1925.
Església romànica del santuari de Santa Maria de Foix, situada damunt d'un cingle prop de la capçalera del riu Foix, al municipi de Torrelles de Foix.
 (© Nano Cañas)
Mirador i santuari de Santa Maria de Foix
Es tracta d'un edifici d'estil romànic d'una sola nau coberta amb volta de canó, restaurada recentment. Ofereix unes espectaculars vistes panoràmiques de la plana penedesenca. Antigament, formava part del recinte del castell de Foix. Encara se'n poden veure les ruïnes al voltant de l'església.
Exterior del santuari de Sant Ramon Nonat Nonat (segle XVIII), on sobresurt el cimbori sobre el creuer, al municipi de Sant Ramon. (© Juan José Pascual)
Santuari de Sant Ramon Nonat
Ramon, fill de Portell, va morir al castell de Cardona. A la capella, amb un cristall de sal a la façana, hi ha la frase esculpida: "Ací es nat sant Ramon Nonat". També hi ha un reliquiari, on es veneren les úniques restes conservades del sant.
Vista general de l'església del santuari de Santa Maria de Mur i part del seu entorn natural més immediat. (© Servicios Editoriales Georama)
Santuari de Santa Maria de Mur. Castell
Originari del segle XI, està constituït per l'església, el claustre i les dependències monacals. El claustre, del segle XIII, és rectangular i reduït. A la nau central es van trobar les restes de Ramon V, comte de Pallars Jussà al segle XI i impulsor del santuari.
Monestirs
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
El moviment monàstic es va estendre per tot Catalunya, sobretot a l'Edat Mitjana, i va deixar un important llegat patrimonial.
Vista panoràmica del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, de l'orde del Císter, i fundat l'any 1150. (© Imagen M.A.S.)
Reial Monestir de Santa Maria de Poblet
El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet segurament és el monestir més representatiu de la Ruta dels Reials Monestirs de Catalunya i constitueix una autèntica joia històrica i arquitectònica. Hi viu encara una comunitat de més de trenta monjos, la qual permet de plasmar les particularitats de la vida monacal amb més autenticitat.
Familia al mirador de Fra Garí, al camí del Via Crucis, des d'on es contempla el Monestir i la muntanya de Montserrat (© Gemma Miralda Escudé)
Monestir de Montserrat
És el monestir que hi ha en aquestes famoses muntanyes catalanes. Aplega una comunitat d'uns vuitanta monjos benedictins, que dediquen la seva vida a la pregària, l'acolliment i el treball.
Àpat al restaurant del Monestir de les Avellanes.  (© Monestir de les Avellanes)
Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes
El monestir és un complex format per tres edificis de singular rellevància històrica i arquitectònica: el monestir medieval, l'hostatgeria monàstica i un habitacle religiós, seu de les dependències domèstiques ocupades avui per la congregació dels maristes, tot i que en origen hi vivien els agustinians.
Exterior del monestir de Sant Benet de Bages.      (© Marc Vila)
Monestir de Sant Benet de Bages
El monestir de Sant Benet de Bages, antiga abadia benedictina fundada i consagrada el segle X, és un dels monuments més emblemàtics de la comarca i una visita ineludible per als amants de l'arquitectura i l'art d'estil romànic.
Vista general de l'església del monestir benedictí de Cellers (segle XII), d'estils romànic i popular. (© Servicios Editoriales Georama)
Monestir de Sant Celdoni i Sant Ermenter de Cellers
És l'únic monestir d'estil romanicobizantí que es conserva a Catalunya en estat primitiu. Té una nau quasi quadrada, amb un absis central i dos de laterals. Es creu que els cossos de sant Celdoni i sant Ermenter són enterrats aquí.
Claustre del monestir benedictí, d'estils romànic i gòtic, de Sant Joan de les Abadesses, fundat l'any 887, i que fins a l'any 945 va ser l'únic monestir femení de Catalunya. (© Servicios Editoriales Georama)
Monestir de Sant Joan de les Abadesses
Fundat al segle IX per Guifré el Pilós, la construcció actual data però del segle XII. A l'interior conviuen tres estils arquitectònics diferents: el romànic (l'església), el gòtic (el claustre, iniciat el 1442) i el barroc (la capella dels Dolors).
Museus
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Per entendre el llegat o descobrir obres d'art religioses, els museus són el millor complement.
Façana del Museu Episcopal de Vic (MEV) i el campanar estil romànic llombard (segle XI) de la catedral de Sant Pere Apòstol. (© Imagen M.A.S.)
Museu Episcopal de Vic
En ple centre de Vic, al costat de la catedral de la ciutat, es troba aquest museu dedicat a l'art medieval. Custòdia gairebé 30.000 peces de pintura, escultura, orfebreria, forja, vidre i ceràmica a través de les quals s'efectua un recorregut per la història de l'art litúrgic català.
Museu Salvador Vilaseca    (© Imagen M.A.S.)
Museu de Reus
Agrupa el que fins ara eren el Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca i el Museu d'Art i Història de Reus. Destaca el fons de materials paleontològics i arqueològics. També aplega importants col·leccions de diversos oficis i el món gremial.
Beatus de Liébana (segle X). Museu Diocesà d'Urgell.    (© Imagen M.A.S.)
Museu Diocesà d'Urgell
Museu que custodia els tresors de la catedral i de les diòcesis de la comarca. Es poden veure objectes litúrgics, imatges, pintures i orfebreria d'un període que abasta del segle X al segle XVIII.
Façana del Gaudí Exhibition Center.  (© The Gaudí Exhibition Center)
Museu Diocesà de Barcelona
El Museu Diocesà conserva i exposa un valuós fons artístic de pintura, escultura, orfebreria, teixit i indumentària, ceràmica i forja que permet il·lustrar la història de la diòcesi de Barcelona.
Façana del Museu Episcopal de Vic (MEV) i el campanar estil romànic llombard (segle XI) de la catedral de Sant Pere Apòstol. (© Imagen M.A.S.)
Museu Episcopal de Vic
En ple centre de Vic, al costat de la catedral de la ciutat, es troba aquest museu dedicat a l'art medieval. Custòdia gairebé 30.000 peces de pintura, escultura, orfebreria, forja, vidre i ceràmica a través de les quals s'efectua un recorregut per la història de l'art litúrgic català.
L'Adoració dels Reis Mags (segle XIII). Museu Diocesà de Tarragona.     (© Imagen M.A.S.)
Museu Diocesà de Tarragona
Museu dedicat a l'art antic en el qual es poden veure peces d'art romà, hispanoàrab i, principalment, d'art sacre. Aquest últim hi està ben representat, ja que la col·lecció abasta des de l'alta edat mitjana fins al segle XX.
Rutes espirituals
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Tant si ets devot com si no, a Catalunya trobes importants rutes de pelegrinatge per recórrer a peu o en bicicleta.
Creu de terme gòtica d'El Pati (segle XV), ubicada davant de l'església de Santa Maria de l'Alba. (© Servicios Editoriales Georama)
Camí de Sant Jaume
El tram català del Camí de Sant Jaume s'inicia al Cap de Creus (Costa Brava) i finalitza a Alcarràs (Terres de Lleida), entrant després a terres aragoneses. Alguns dels punts d'interès són el Monestir de Sant Pere de Rodes o Montserrat.
Pont Vell (segles XIII-XIV i reconstruït posteriorment) de Manresa sobre les aigües del riu Cardener i amb la Cova de Sant Ignasi a l'esquerra.  (© Juan José Pascual)
Camí Ignasià
Camí de peregrinació internacional que comença a la casa natal de sant Ignasi al santuari de Loiola (Guipúscoa) i acaba a la Cova de Manresa, on el sant visqué una profunda experiència espiritual que marcà la seva vida.
Vinyes al peu del monestir de Santes Creus. (© Maria Rosa Ferré)
La Ruta del Cister. Cultura i senderisme
Aquest recorregut permet admirar el ric patrimoni cultural i històric d'aquesta zona d'interior i, alhora, gaudir de passejades en plena natura. 
Vista panoràmica de l'església romànica de Sant Climent de Taüll (segle XI), amb el campanar destacant sobre el conjunt i les muntanyes del Pirineu al fons de l'imatge. L'any 2000 fou declarada Patrimoni de la Humanitat.  (© Imagen M.A.S.)
La Vall de Boí. L’amagatall del tresor romànic
La ruta tresoreja un conjunt d'esglésies romàniques, declarades Patrimoni de la Humanitat, que es descobreixen fent passejos curts o bé excursions llargues.
Arres de Sus està situat a la dreta del riu Garona i és conegut pel seu brollador i les seves fonts. La seva església parroquial, dedicada a sant Joan, va ser construïda al segle XII en estil romànic. (© Turismo Verde, S.L.)
L’essència dels Pirineus. Romànic i tradició entre cims
Endinsar-se en una mina i conèixer oficis que ja han desaparegut en una terra on el romànic arriba a la màxima expressió, a Boí: aquestes són algunes de les propostes d'una ruta que ens guia pel passat sense oblidar el futur. 
L'aeri de Montserrat, funicular inaugurat el 1930, permet descobrir Montserrat des del cel gaudint d'una panoràmica espectacular.  (© Turismo Verde S.L.)
Paisatges de sants i monestirs. Una ruta a càmera lenta
Molts viatges també són cap a l'interior d'un mateix... Per a un recorregut assossegat, reflexiu i quasi místic, aquesta ruta és ideal: monestirs, recessos de pau, itineraris tranquils i molta calma. Gaudeix-lo, és el teu moment.
Més religions
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>

A banda del cristianisme, altres religions encara tenen presència i llocs de culte a Catalunya.

Monestir del Garraf, Monjos budistes Sakya Tashi Ling
Monestir del Garraf, Monjos budistes Sakya Tashi Ling
Monestir budista que té diferents espais per celebrar reunions i activitats.  
Museu d'Història dels Jueus  (© Imagen M.A.S.)
Catalunya Jueva
La comunitat jueva va jugar un paper molt important a la vida de la Catalunya medieval. En realitzar aquesta ruta, descobrirà la història d'aquesta comunitat a Catalunya a partir dels espais que ens n'han quedat en diversos punts del territori, com Girona, Barcelona o Besalú, entre d'altres.
Pati d'entrada al Museu d'Història dels Jueus de Girona, amb l'estrella de David al terra.     (© Òscar Vall)
Els Calls. L'empremta de l'herència hebraica
Els Calls, antics barris jueus, de les ciutats de Barcelona i Girona representen el llegat més gran de la comunitat hebrea abans que fos expulsada de la península Ibèrica, l'any 1492. 
<p>Experiències…</p>       (© Hotels Boutique Barcelona ****)
Call de Barcelona
Antic barri jueu de Barcelona, situat dins del barri gòtic de la ciutat. Tot i que s'han conservat pocs vestigis, al Centre d'Interpretació del Call el visitant pot fer-se una bona idea de com era la vida de la comunitat jueva barcelonina de l'edat mitjana.
Gent passejant per un dels carrers del Call jueu de Girona.  (© @ Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya)
Call de Girona
Antic call, que va estar habitat per la comunitat jueva de la ciutat de Girona entre els segles XII i XV i que forma part del barri vell de la ciutat. En una de les seves sinagogues es pot visitar un museu dedicat a la història del poble jueu.
Vista panoràmica de la Seu i el casc antic de Tortosa, vistos des del Castell de La Suda. Es pot apreciar també part del riu Ebre. (© Miguel Raurich)
Call de Tortosa
Antic barri jueu de la ciutat de Tortosa que va tenir el seu moment de màxima esplendor durant l'edat mitjana. Conserva el traçat urbanístic i nombrosos vestigis arquitectònics relacionats amb la història de la comunitat jueva tortosina.
OnEx. Barcelona, Gelida
Paraules ClauParaules Clau
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
#
Mare de Déu de MontserratMare de Déu de Montserrat
Mare de Déu de Montserrat
Barcelona / Barcelona
PasseigMare de Déu del Coll41-51Barcelona08023
L'alberg Mare de Déu de Montserrat descansa, i mai millor dit, en un edifici catalogat com a Patrimoni Cultural Europeu. És la Casa Josepa Marsans i Peix, una construcció d'estil modernista i neomoresc absolutament encisadora que l'any 1983 va ser reconvertida en el primer alberg de Barcelona.
OnEx. Barcelona, Gelida
Paraules ClauParaules Clau
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
#
Catedral de Barcelona. Catedral de la Santa CreuCatedral de Barcelona. Catedral de la Santa Creu
Catedral de Barcelona. Catedral de la Santa Creu
Barcelona / Barcelona
Excepte la façana -construïda a finals del segle XIX amb estil neogòtic- la resta de l'edifici és d'entre els segles XII i XV, i és d'estil gòtic. A l'interior hi ha tres naus que destaquen per la seva amplitud i alçada gràcies als esvelts pilars característics del gòtic català.
Cripta Gaudí - Colònia GüellCripta Gaudí - Colònia Güell
Cripta Gaudí - Colònia Güell
Santa Coloma de Cervelló / Costa Barcelona
CarrerClaudi Güell6Santa Coloma de Cervelló08690
És la cripta que es va aixecar a la Colònia Güell de la mà d'Antoni Gaudí, que hi havia projectat inicialment una gran església. Es considera una de les seves obres més importants per la seva complexitat i perquè hi va provar moltes de les idees que després incorporaria a la Sagrada Família.
Museu Diocesà de BarcelonaMuseu Diocesà de Barcelona
Museu Diocesà de Barcelona
Barcelona / Barcelona
CarrerPla de la Seu7Barcelona08002
El Museu Diocesà conserva i exposa un valuós fons artístic de pintura, escultura, orfebreria, teixit i indumentària, ceràmica i forja que permet il·lustrar la història de la diòcesi de Barcelona.
Museu Episcopal de VicMuseu Episcopal de Vic
Museu Episcopal de Vic
Vic / Paisatges Barcelona
En ple centre de Vic, al costat de la catedral de la ciutat, es troba aquest museu dedicat a l'art medieval. Custòdia gairebé 30.000 peces de pintura, escultura, orfebreria, forja, vidre i ceràmica a través de les quals s'efectua un recorregut per la història de l'art litúrgic català.
Universitat de LleidaUniversitat de Lleida
Universitat de Lleida
Lleida / Terres de Lleida
Plaçade Víctor Siurana,1Lleida25003
La UdL combina una llarga i fructífera tradició universitària amb una estructura jove i dinàmica. Aposta decididament per la qualitat, tant en formació com en investigació, i per la internacionalització. Actualment, és la quarta millor universitat de l'Estat espanyol.
Acadèmia MarianaAcadèmia Mariana
Acadèmia Mariana
Lleida / Terres de Lleida
Edifici de 1862 i un dels símbols de la ciutat de Lleida. Des de la seva fundació, el seu objectiu ha estat divulgar les excel·lències de la Mare de Déu a través de l'art i la literatura, a més d'acollir importants institucions de la ciutat.
Antic Hospital de Santa MariaAntic Hospital de Santa Maria
Antic Hospital de Santa Maria
Lleida / Terres de Lleida
Es tracta d'una mostra de l'arquitectura gòtica civil catalana dels segles XV i XVI. La seva façana principal se situa davant la Catedral Nova. Va albergar durant molts anys un hospital i actualment és la seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.
Antic monestir de Sant Pau del CampAntic monestir de Sant Pau del Camp
Antic monestir de Sant Pau del Camp
Barcelona / Barcelona
Té estructura en forma de creu, amb tres absis i una torre octogonal al creuer. Ressalta un tetramorf amb els quatre evangelistes representats per animals. Al centre del timpà hi ha un Crist en Majestat assegut al tron i amb el nimbe crucífer. Hi destaca el claustre romànic.
Antiga església parroquial de Santa Maria d'OlóAntiga església parroquial de Santa Maria d'Oló
Antiga església parroquial de Santa Maria d'Oló
Santa Maria d'Oló / Paisatges Barcelona
Església del segle XVII estructurada en tres naus. En el seu interior destaca un notable retaule d'estil barroc, en excel·lent estat de conservació. Es tracta d'una obra que va ser encarregada a l'artista manresà Pau Sunyer l'any 1663.
Basílica  de Santa MariaBasílica  de Santa Maria
Basílica de Santa Maria
Castelló d'Empúries / Costa Brava
PlaçaMossèn Cinto Verdaguers/nCastelló d'Empúries17486
És un edifici gòtic de grans dimensions, raó per la qual se'l coneix com "la catedral de l'Empordà". El retaule que acull es considera una obra única a casa nostra i una de les mostres més importants de l'escultura gòtica catalana de la segona meitat del segle XV.
Basílica Parroquial de la Mare de Déu de la Mercè i Sant Miquel ArcàngelBasílica Parroquial de la Mare de Déu de la Mercè i Sant Miquel Arcàngel
Basílica Parroquial de la Mare de Déu de la Mercè i Sant Miquel Arcàngel
Barcelona / Barcelona
Plaçade la Mercè1Barcelona
Des de 1687 la patrona de la ciutat de Barcelona és la Mare de Déu de la Mercè; la seva imatge, d'estil gòtic, es venera en aquesta basílica barroca. Destaquen la talla de fusta policromada de la verge, l'urna del cos incorrupte de Santa Maria de Cervelló i l'orgue.
Basílica de Santa MariaBasílica de Santa Maria
Basílica de Santa Maria
Vilafranca del Penedès / Costa Barcelona
PlaçaJaume Is/nVilafranca del Penedès08720
La basílica de Santa Maria és l'església parroquial de Vilafranca del Penedès. Es va començar a construir el 1285 en estil gòtic, tot i que no va ser consagrada fins al 1484, al mateix lloc on hi havia hagut una antiga capella documentada des del segle x.
Basílica de Santa MariaBasílica de Santa Maria
Basílica de Santa Maria
Mataró / Costa Barcelona
CarrerSant Francesc d'Assís25Mataró08301
Està situada al centre del nucli antic. Tot i que té una base gòtica (els arcs apuntats, gràcies als quals s'accedeix a les capelles laterals, són els únics elements de l'antiga església gòtica), és d'estil barroc i neoclàssic. Acull importants obres pictòriques.
Basílica de Santa Maria de la SeuBasílica de Santa Maria de la Seu
Basílica de Santa Maria de la Seu
Manresa / Paisatges Barcelona
La seva existència està documentada cap a l'any 889. El període gòtic va viure l'època més densa pel que fa a incorporacions a l'estructura de l'edifici. Atès que les obres no es van considerar enllestides fins al segle XVI, la basílica presenta testimonis diversos de moltes èpoques.
Basílica de la Puríssima Concepció i Assumpció de Nostra Senyora de BarcelonaBasílica de la Puríssima Concepció i Assumpció de Nostra Senyora de Barcelona
Basílica de la Puríssima Concepció i Assumpció de Nostra Senyora de Barcelona
Barcelona / Barcelona
Església gòtica de l'Eixample barceloní que va ser traslladada des de la seva ubicació original al carrer Jonqueres, a causa de les obres d'enderrocament de les antigues muralles de Barcelona. Té un dels claustres més grans de la ciutat i un campanar d'estil romànic-gòtic.