Des de l'època medieval el paper rellevant de l'Església va propiciar l'aparició de santuaris, monestirs, esglésies, i llocs sagrats de devoció popular per tota la geografia de Catalunya. Avui dia n'hi ha molts que segueixen sent espais de culte i de pelegrinatge, així com llocs de contemplació per als amants de la cultura i el patrimoni, per contemplar el seu gran valor arquitectònic, artístic i històric.
Catalonia Sacra
Per donar a conèixer bona part del patrimoni religiós, els deu bisbats catalans han impulsat el projecte Catalonia Sacra. I ho estan aconseguint gràcies a bones iniciatives que han engegat, com les rutes guiades de descoberta. En tens de molt variades: per les esglésies romàniques de la Vall de Boí declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO; pels retaules barrocs del Solsonès; també n'hi ha per catedrals, entre les quals no hi falten la de Santa Tecla o la de Santa Maria d'Urgell. Tria'n una i a explorar.
Grans centres d'espiritualitat
Un referent espiritual català és l'abadia de Montserrat i el santuari de la Mare de Déu. Situat enmig de la muntanya de perfil sinuós, la història i la implicació dels monjos l'han convertit en un centre cultural de referència, protagonista dels principals fets de la història de Catalunya. Avui dia encara acull vida monàstica i segueix sent un lloc de culte. També es pot retre culte a la basílica de la Sagrada Família, un dels símbols de Catalunya al món, l'obra més coneguda d'Antoni Gaudí i màxim exponent de l'arquitectura modernista. La cripta i la façana lateral han estat declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Més patrimoni espiritual
A banda de la Sagrada Família, sense sortir de Barcelona tens més patrimoni espiritual. Un dels imprescindibles és la Catedral de Barcelona, amb una estructura arquitectònica típica del gòtic català amb tres naus, o Santa Maria del Mar, un altre exponent del gòtic català. En totes dues s'oficien misses i són obertes als visitants. Les portes de la catedral de Girona, construïda entre els segles XI i XVIII, o la catedral de Tarragona, del segle XII, o de la Seu Vella de Lleida, construïda al segle XIII, són igualment obertes per als devots i per als visitants.
Santuaris
Els santuaris són llocs sagrats o de culte d'un sant, de la Mare de Déu o d'alguna figura religiosa o de la divinitat, centres de devoció i romiatge i, per això mateix, llocs d'aplec, de reunió i de trobada. Són especials, sobretot per la seva localització geogràfica, habitualment excepcional, i per la significació religiosa i popular. Escapa't de la vida agitada i descansa en algun dels que ofereixen allotjament.
Monestirs
Terra de grans monestirs, avui dia és possible visitar-ne molts en perfecte estat de conservació. És el cas del monestir de Ripoll, amb la impressionant portalada monumental situada a la façana occidental de l'església de Santa Maria de Ripoll. En perfecte estat es troba el de Sant Miquel del Fai, ubicat en un espai natural amb gran atractiu, i el de Sant Joan de les Abadesses, que va ser el primer monestir femení de Catalunya. En alguns, com al monestir de les Avellanes, s'hi segueix fent vida monàstica.
Rutes i pelegrinatges
Un dels monestirs més impressionants i grans d'Europa és el de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El de Santes Creus cal afegir-lo, també, com a parada obligada per als exploradors de conjunts monàstics, juntament amb el de Vallbona de les Monges. Són els tres exponents més destacats de l'Ordre del Cister a Catalunya, que han donat peu a l'anomenada Ruta del Cister: més de 100 quilòmetres de recorregut senderista que uneix els tres monestirs.Com a pràctica senderista, cicloturista, per desconnectar, per gaudir de la natura o com a pelegrinatge espiritual, qualsevol motiu és bo per recórrer el Camí de Sant Jaume. El tram català s'inicia al Cap de Creus (Costa Brava), a tocar de la Mediterrània, i finalitza a Alcarràs (Terres de Lleida) per endinsar-se després a l'Aragó. A més, compta amb dos trams adaptats i, per mitjà de la iniciativa el Camí de Sant Jaume per a tothom, s'intenta apropar aquesta gran ruta de pelegrinatge a totes les persones, independentment de la seva edat, condició i estat físic.
Una altra ruta històrica de pelegrinatge travessa les terres catalanes, el Camí Ignasià. El recorregut segueix els passos d'Ignasi de Loiola des de la seva casa natal en un palau d'Azpeitia, al País Basc, fins a la cova de Manresa on va viure un temps, passant per Lleida, Verdú i Montserrat, entre d'altres localitats.
Cruïlla de religions
Tot i l'omnipresència del cristianisme, Catalunya també ha estat terra d'acollida d'altres religions. Una de les que hi ha deixat un rastre més viu és la jueva, en forma del call de Girona, un dels més interessants d'Europa, o el Museu d'Història dels Jueus a Catalunya, ubicat a la mateixa ciutat. El recorregut per la Catalunya jueva et porta fins a Barcelona, que a l'Edat Mitjana tenia dos barris hebreus: el call major i el menor. A Tortosa la presència jueva data de l'època visigòtica. Són de visita obligada la sinagoga (segle XIV), la torre del Célio a les muralles, la terrisseria i el forn o el castell de la Suda.
Amb menys història que el judaisme a Catalunya, el budisme també hi és present. Té un monestir al Garraf. Qualsevol persona pot assistir a les oracions que hi fan els monjos o simplement fer una visita guiada per saber més sobre aquesta religió de l'Índia.
Ja sigui per fe o per curiositat, a Catalunya comptes amb un patrimoni religiós i espiritual que val la pena conèixer.
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
El Camino Ignaciano
The Ignatian way